Focení v jeskyni

14.02.2012 17:48

V pondělí 30. ledna jsme se vydali na focení do jeskyně Jáchymka v CHKO Moravský kras. Původní plán byl nafotit ledové krápníky, které se zde v zimě vyskytují. A celkově si vyzkoušet focení v jeskyni. Vyrazili jsme hned brzo ráno. Ručička na teploměru ukazovala hodnotu kolem -17°C. V naší výbavě nechyběla 2 studiová světla, difuzor, odrazná deska, baterie a bezdrátový odpalovač. Po příchodu do jeskyně jsme byli tak trochu zklamáni. Krápníky se ještě nekonaly. Náznaky byly, jinak ale nic. Roztahali jsme výbavu a začali experimentovat. Focení probíhalo ve stylu pokus omyl. V podstatě jsme stihli pouze jednu kompozici a asi 20 expozic. Pak, vlivem teploty, přestal fungovat akumulátor světel.

    

Světla a všechny ostatní krámy jsme zase pobalili a přišly na řadu čajové svíčky a čelovky. Tady už bylo focení jednodužší v tom, že už je focená scéna aspoň minimálně vidět a svíčky se dají podle potřeby rozmístit tak, aby nebyly přímo vidět. Tady jsme už pracovali i s odraznou deskou. I když se může zdát, že skoro v totální tmě to nebude mít žádný smysl. Opak je pravdou. Expoziční časy se pohybovaly okolo 30s. Při takové délce expizice je i malý světelný zdroj vcelku postačující a odraz od desky pěkně prosvětlí tmavá místa scény. Není to nijak extrémní, ale jemné detaily jsou vidět a kresba, i když minimální, je všude.  

Druhou kompozici jsme řešili podobným způsobem. Do akce jsme ještě zapojili LED diodu v mobilu. Bylo to opravdu veliké překvapení. Mobil dokázal parádně prosvítit celou jeskyni. Naší snahou ale bylo zachytit co největší množství detailů, veškerá zákoutí na stěnách, stropě i na podlaze. Čelovky jsme použili převážně jako protisvětla a k dokreslení atmosféry byly použity zase svíčky. Při focení se ukázala, jako největší problém, barevná teplota světelných zdrojů. Následné vyvážení bílé barvy doma u PC byl oříšek . Proto jsem vyvážil barvy spíše pocitově a jak se mi nejvíc líbily jednotlivé odstíny. Pro představu velikosti prostor jsem si vždycky před foťák stoupnul sám:) Nesnadné bylo stát nehybně a bez dýchání.  Focení bylo opravdu zábava a v jeskyni jsme strávili příjemných 5 hodin.

  

 

Druhé focení se konalo o čtrnáct dní déle a o přítomnosti krápníků jsme již věděli. Tentokráte jsme vyrazili bez studiových světel. Naše výbava byly pouze svíčky, čelovky a mobil:)  Teplota byla zase kolem -17°C. Po vchodu do jeskyně jsem byl mile překvapen. Krápníky skutečně byly a vypadali překrásně. Nezbylo nic jeného, než rozmístit zdroje světla a vrhnout se na focení. Krápniky byly krásně prosvíceny. Barevnou čelovkou jsme si měnili barvu světla a spíše experimentovali s nasvícením. Krápníky byly po celé jeskyni. Nevěděli jsme jakou kompozici vybrat jako první. Prostě bomba. Problém byl vměstnat 3 stativy a foťáky na jedno místo, tak abysme mohli fotit najednou.

    

Po chvíli cvakání jsme měnili stanoviště a rozmístění svíček.

  

 

Po dobu pobytu v jeskyni se v zadní části vytvořila mlha vlivem zadýchání. Dostal jsem nápad na využití mlhy. Rozmístili jsme svíčky a čelovky. Mobil jsme umístili jako protisvětlo. Stoupli jsme si před něj a fotili v podstatě siluety. Tady byl největší problém vydržet nehybně 30s během expozice. Tady jsme už dýchali a pára z pusy vypadala taky velice pěkně. Pak už jen stačilo skákat před foťákama a vymýšlet různé pozice na různých místech jeskyně.

Pak jsme svíčky poklidili a zkusili pár cvaků pouze s protisvětlem. Výsledky nás taky velice překvapily. Jako poslední fotku jsem si na scénu stoupnul sám a zkusil nějakou pózu. Moc mě jich bohužel nenapadlo:)


 

Celková doba focení byla asi 3 hodiny a za sebe, ale myslím, že i za ostatní, můžu říci, že to byla opravdu zábava. Akce se vydařila a v plánu je ještě jedna návštěva další části jeskyně, do které jsme se už nedostali. Už se těším na příští návštěvu:)

 

Díky za přečtení článku. Dobré světlo...